Robeco in debat met beursondernemingen over duurzaamheid

Vermogensbeheerder Robeco gaat namens grote klanten als pensioenfondsen rechtstreeks beursbedrijven benaderen over duurzaam ondernemen. De nieuwe dienstverlening gaat in de zomer of in het najaar van start.

gebied van duurzaam ondernemen. Uitsluiting van achterblijvende bedrijven in de beleggingsportefeuille blijkt minder effectief dan gedacht.

Dit bevestigt hoofd corporate governance en duurzaam beleggen Erik Breen van Robeco. De Rotterdamse vermogensbeheerder is daarmee de grootste Nederlandse partij die zich toelegt op deze nieuwe vorm van dienstverlening voor instituten. Triodos en Kempen doen al op kleinere schaal aan ‘engagement’, jargon van vermogensbeheerders voor actieve beïnvloeding van ondernemingen om het beleid te veranderen. De Londense combinatie F&C en Isis, waarin Achmea-moeder Eureko een 20%-belang heeft, heeft langer ervaring met deze vorm van dienstverlening voor instituten, ook voor Nederlandse pensioenfondsen.

Robeco beheert ongeveer euro 60 mrd voor institutionele beleggers. Voor de directe benadering van de ondernemingen boogt Robeco naar eigen zeggen op de kennis over duurzaam ondernemen van moederonderneming Rabobank.

Volgens Breen zijn de code-Tabaksblat en Richtlijn 400 van de Raad voor de Jaarverslaggeving belangrijke aanleidingen voor de nieuwe dienstverlening aan pensioenfondsen. Die regels vragen van pensioenfondsen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en volledig verslag te doen van hun activiteiten over verantwoord ondernemen .

Afgezien van deze regels hebben institutionele beleggers volgens Breen zelf ook steeds meer behoefte aan rechtstreeks contact met de onderneming bij een duurzaam beleggingsbeleid. Pensioenfondsen sluiten traditioneel bij duurzaam beleggen bepaalde sectoren of bedrijven binnen een sector uit als belegging wanneer deze niet voldoen aan hun criteria op het gebied van ethiek en milieu. Daarbij ontstaat het risico dat de belegger in een bepaalde periode achterblijft bij zijn rendementsdoelstelling. Dat is steeds moeilijker te verkopen in een tijd waar pensioenfondsen jaarlijks worden afgerekend op hun solvabiliteit. Door niet bij voorbaat sectoren of bedrijven uit te sluiten, maar gedurende de rit de onderneming bij de les te houden, kan de belegger de hele index blijven volgen zonder het risico te lopen rendement in te leveren. ‘In plaats van screening en uitsluiting vooraf gaan we na de keuze actief in dialoog om het gedrag van bedrijven te verbeteren’, zegt Breen. Het gaat volgens hem om soms omstreden kwesties, zoals nucleaire energie.

Op dit moment doen sommige pensioenfondsen hun ‘engagement’ al door middel van een-op-eengespreken met het management. Maar daarbij is het risico van voorkennis groter dan wanneer groepsgewijs wordt onderhandeld. Als pensioenfondsen hun krachten bundelen en zich samen door een partij laten vertegenwoordigen, staan ze bovendien sterker.

Pensioenfonds PGGM laat in een reactie weten in de methode van directe onderhandelingen met bedrijven te geloven, in plaats van vooraf bedrijven te screenen. ‘Onze hele aandelenportefeuille continentaal Europa ter waarde van euro 5 mrd beheren we al op deze manier’, zegt een woordvoerder. PGGM doet op dit gebied al zaken met Isis, maar sluit niet uit ook met Robeco in zee te gaan.

Engagement

Engagement is de dialoog tussen belegger en bedrijf over duurzaam ondernemen

In plaats van uitsluiting, kiest pensioenfonds voor beïnvloeding beursbedrijf

Daarbij slaan pensioenfondsen meer en meer de handen ineen

Zij worden in de dialoog vertegenwoordigd door vermogensbeheerder

Share Button