Zelfs Bush steunt alternatieve belegger

Beleggers in alternatieve energievormen kregen in januari onverwachts steun van president Bush. Zijn roep om minder ‘verslaving’ aan olie zette de koersen van de ‘nieuwe’ energiemakers hoger. Twee specialistische beleggingsfondsen profiteerden.

Beleggen in wereldwijd gespreide beleggingsfondsen is veilig, maar saai. Wat moet iemand die in een van de wereldfondsen belegt op een feestje aan zijn vrienden vertellen? ‘De rente daalde wat en de economische groeiprognoses liggen toch hoger. De koers van mijn fonds steeg deze maand met twee procent. Slapen doe ik verder goed.’

Hoeveel populairder zullen op het moment de klanten zijn die aandelen hebben gekocht in een van de Nederlandse milieufondsen. Terwijl de wereldindex met een winst van 1,5% in januari zijn gestage gang naar boven voortzette, hebben beleggers in de milieufondsen van Ohra en ASN een veel beter verhaal. De beide themafondsen, die hun prestaties niet op voorhand tegen een of andere index afzetten, boekten vorige maand resultaten van respectievelijk 18,4 en 9,4%.

‘Ons fonds belegt in specifieke sectoren die niet altijd zonder meer gelijk presteren. Maar januari was wat dat betreft bijzonder goed. Over de hele breedte van de portefeuille werd aan de winst bijgedragen’, zegt fondsbeheerder Ad Schellen van het Ohra Milieutechnologiefonds. Het fonds beheert euro 16 mln. De prestaties van de beheerder laten zich het best vergelijken met de milieufondsen van ASN, Jupiter of Pictet.

Het Ohra-fonds belegt bijna de helft van het vermogen in beursfondsen die zich bezighouden met het produceren van alternatieve energievormen als zonnepanelen en windturbines. Verder worden er bedrijven aangekocht die in watervoorziening actief zijn, zich met afvalverwerking bezighouden of technologieën ontwikkelen waarmee energie kan worden bespaard.

‘Aan het begin van de maand werd de sector opgevrolijkt door een nieuwe subsidie door de staat Californië die als doel heeft dat er in de komende tien jaar zonnepanelen op één miljoen daken van huizen worden geplaatst’, zegt Schellen. ‘Al veel eerder kwamen Duitsland en Frankrijk met dit soort subsidies, de VS liepen hierin achter. Nu lijkt er een reus te ontwaken en wordt er verwacht dat meer Amerikaanse staten tot dergelijke subsidies overgaan.’

De producenten van zonnecellen in de portefeuille van Schellen lieten vorige maand koerswinsten zien van tussen de ‘vijftig en tachtig procent’. De meeste van deze fondsen zitten in Duitsland, het land waar de overheid al jaren het opwekken van zonne-energie stimuleert.

‘Van belang was daarom ook dat vermogensbeheerder Fidelity vorige maand ineens een belang van tien procent nam in SolarWorld, een van deze Duitse producenten’, aldus Schellen. ‘Het laat zien dat dit soort bedrijven steeds meer in trek raken bij grote en traditionele institutionele beleggers’, zegt hij. Op de dag dat het Fidelity-belang publiek werd, steeg SolarWorld met ruim 10% en liepen de meeste concurrenten mee op.

En of dit alles nog niet genoeg was, gaf uitgerekend de Amerikaanse president Bush de sector vorige week nog een steuntje in de rug. In een speech zei hij dat de Amerikanen van hun olieverslaving af moeten en dat het land minder afhankelijk moet worden van deze vorm van energie. Ondanks de warme banden die de president met de olie-industrie onderhoudt, namen beleggers zijn woorden serieus. De koersen van producenten van alternatieve energie en makers van apparatuur waarmee energie kan worden bespaard, stegen prompt.

‘Gezien zijn achtergrond waren de uitspraken van Bush uitzonderlijk’, zegt Bruce Jenkyn-Jones van Impax Asset Management. Het Britse Impax beheert het vermogen van het ASN Milieu en Waterfonds horen. Het fonds beheert euro 45 mln en behaalde over januari een rendement van 9,4%. ‘Maar het is niet aan ons om uitspraken op waarheid te toetsen, maar om de impact ervan op de markt in te schatten. En de markt reageerde positief.’

Het ASN-fonds belegt net als dat van Ohra in ‘nieuwe’ energie, afvalverwerkers en waterbedrijven. Een van de successen van januari was het Amerikaanse bedrijf Intron. ‘Het bedrijf heeft nu energiemeters ontwikkeld die op afstand kunnen worden bekeken. De vraag naar energiemeters, die voortdurend in de gaten houden of er niet te veel wordt verbruikt, zal stijgen als deze niet meer fysiek hoeven te worden gecontroleerd’, zegt Jenkyn-Jones.

Het grote belang van ASN in Britse waterproducenten zorgt al langer voor een stevige basis onder het rendement. ‘Dit zijn bijna allemaal grote nutsbedrijven met een relatief stabiel dividendrendement.’ Voorbeelden zijn AWG en 7-Trend. ‘De droogte in Engeland gaf vorig jaar veel leven in de brouwerij, omdat er discussie ontstond over het innoveren van de Britse watervoorzieningen. Deze fondsen profiteren sindsdien van deze ontwikkeling.’

Share Button