Groene zeepbel valt wel mee

Beleggen kan ook in solide bedrijven die serieus werk maken van maatschappelijke betrokkenheid

De groene, duurzame ‘boom’ zal nog wel een tijdje voortduren, zo verwachten wij. Volgens de heren Laske en Visser dienen beleggers in de groene sector op hun hoede te zijn (Optiek 11 september). Verwijzend naar de IT-zeepbel stellen zij dat beleggers altijd kritisch moeten blijven, of ze nu kijken naar bits of biodiesel.

Als duurzame vermogensbeheerder willen wij deze stelling met kracht onderschrijven, maar het bestaan van een zeepbel stellen wij ter discussie. Natuurlijk is 663 miljoen euro in een kwartaal aan groene investeringen een behoorlijk bedrag. Maar dat valt in het niet bij het totaal aan investeringen in deze periode in Europa en Noord-Amerika.

Uiteraard moet de belegger zich realiseren dat ook groene en duurzame bomen niet tot in de hemel groeien. We moeten de vele recentelijk gelanceerde beleggingsproducten met fraaie milieuclaims kritisch blijven beoordelen op hun financiële merites.

Maar waarom zou je als belegger überhaupt het spatten van de groene zeepbel afwachten? Beter is het om de beleggingen te spreiden, zowel binnen de ‘groene sector’ als over de andere sectoren. En natuurlijk over de verschillende beleggingscategorieën als aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen. Beleg daarbij in de drie p’s (people, planet, profit) van duurzaam beleggen en niet alleen in de groene p, die vaak afhankelijk is van fiscale stimulansen. Zodoende beleg je niet alleen in alle facetten van de groene sector met bijbehorende hoge ‘aaibaarheidsfactor’, maar ook in bedrijven die serieus werk maken van hun maatschappelijke betrokkenheid zonder hun ‘bottom line’ te vergeten. Dat vraagt om twee invalshoeken: zowel een solide, ouderwetse financiële analyse als een kritische blik op de bedrijfsprestaties bij de p’s van people en planet.

Wanneer de belegger verre van de groene sector wil blijven, kan hij alleen beleggen in de p’s van people en profit. Naar verwachting is dat net zo rendabel als een belegging alleen op basis van financiële analyse. De belegger bereikt nog meer spreiding door te beleggen in duurzame aandelenfondsen van verschillende beheerders. Hiermee beperkt hij het risico van het uiteenspatten van een eventuele groene zeepbel nog meer.

Pim Mol is lid global management board Fortis MeesPierson, Peter Pauw portfoliomanager Triodos MeesPierson sustainable investment management.

Share Button