Stichting Pensioenfonds PostNL ontwikkelt eigen duurzame Europese aandelenstrategie

Stichting Pensioenfonds PostNL zet in op het vergroten van de duurzaamheid van de beleggingsportefeuille en heeft daarom een eigen duurzame Europese aandelenstrategie ontwikkeld die een op maat gemaakte MSCI index volgt. Bedrijven met activiteiten die positief bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zijn opgenomen in deze index. Het gaat specifiek om de ontwikkelingsdoelen Goede gezondheid en welzijn, Betaalbare en duurzame energie en Klimaatactie.

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL: “Duurzame ontwikkelingsdoelen vinden wij en onze pensioendeelnemers belangrijk, en met deze nieuwe strategie kan ons fonds een positieve bijdrage leveren aan een leefbare toekomst. Bij elke beleggingsbeslissing laten we maatschappelijke gevolgen meewegen. Met deze invulling van de portefeuille Europese aandelen zetten we weer een stap in het verduurzamen van onze beleggingen.”

Pensioenfonds PostNL werkte voor de ontwikkeling van de strategie nauw samen met zijn fiduciair beheerder Kempen Capital Management en met indexprovider MSCI. Remy Briand, wereldwijd hoofd van ESG producten bij MSCI: “Wij zijn verheugd met Stichting Pensioenfonds PostNL en Kempen Fiduciair Management samen te werken om duurzaamheidsaspecten in toenemende mate in het beleggingsbeleid te integreren. Maatschappelijk verantwoord beleggen is niet langer een simpele afvinkoefening. Deze index geeft het pensioenfonds de mogelijkheid om het duurzame beleggingsrendement op effectieve wijze te beoordelen, te beheren, te meten en erover te rapporteren.”

De nieuwe duurzame index heeft een goede spreiding en heeft in het verleden beter gepresteerd en met een lager risicoprofiel dan de standaard MSCI index voor Europese aandelen. Bovendien is, naast een positieve bijdrage aan de VN ontwikkelingsdoelen, de CO2 uitstoot van de bedrijven in de nieuwe duurzame index circa 80% lager dan bij de MSCI Europa index.

Lees meer over het MVB-beleid

Share Button