Duurzaam beleggen of traden: wat is het verschil?

Voor beginnende beleggers zijn beleggen en traden vaak inwisselbare begrippen. Beleggen en traden zijn echter niet hetzelfde. Het is verstandig om de verschillen tussen de twee helder te hebben voor jezelf. Ze hebben namelijk ieder hun eigen spelregels en om succesvol te zijn, dien je deze te kennen.

Wat is duurzaam beleggen precies

Op het moment dat je duurzaam belegt, geloof je zowel in het bedrijf als in de missie van het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Zo kies je bijvoorbeeld voor aandelen in bedrijven die zich richten op de preservatie van natuurlijke hulpbronnen en/of mens en milieu. Zo draag je jouw steentje bij, maar je verwacht ook dat de aandelen van dit bedrijf de komende maanden of jaren gaan stijgen. Zo heb je kans op een mooi rendement. Je kunt niet alleen beleggen in aandelen, maar ook in fondsen, ETF’s, obligaties of vastgoed. Er wordt vaak gekozen voor beleggen als appeltje voor de dorst, voor de studie van de kinderen of als aanvulling op het pensioen. Je kijkt niet iedere dag naar de koers wanneer je belegt, maar je houdt vooral de lange termijn en jouw horizon voor ogen. Wanneer je begint aan beleggen begrijp je dat de koers ook wel eens door een dal gaat. Je investeert in je eigen toekomst en in die van de wereld met geld dat je niet direct nodig hebt.

Duurzaam traden

Bij duurzaam traden ben je actief aan het handelen in duurzame aandelen. Internet vergelijken is verstandig, want je checkt gedurende de dag continu online de koersen. Je handelt bij het traden in de onderliggende waarde van belegbare producten en je hebt een korte termijn. Doorgaans koop en verkoop je niet eens het daadwerkelijke aandeel, maar neem je een positie ten opzichte van het product in. Zo kun je bijvoorbeeld groene aandelen traden met CDF’s. Je bent dan niet van plan om een aandeel lang vast te houden, maar je verkoopt dit zo snel mogelijk tegen een zo hoog mogelijk rendement. Je winst is dan het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. Je kunt in talloze waardepapieren traden, niet alleen in aandelen, maar ook in valuta en bijvoorbeeld in duurzame grondstoffen.

Een trade kan zeer kort duren. Onder beginnende traders is daytraden erg populair. In de ochtend koop je een product aan (of neem je een sell positie in bij een verwachte daling) als je verwacht dat deze zal stijgen. Gedurende de dag stap je alweer uit. Je begint de dag met geld op zak en eindigt de dag hopelijk met meer geld op zak.

Duurzaam traden heeft hoger risico

Duurzaam beleggen en traden zijn dus wezenlijk anders, ondanks dat je bij beide vormen de gevolgen voor mens en milieu meeweegt. Traden is gebaseerd op speculatie, waarbij hogere risico’s en potentiële verdiensten gemoeid zijn. Over het algemeen is een belegger tevreden met een gemiddeld rendement van 4-10 procent per jaar. Ook hier zit risico aan, want sommige jaren zal het minder of zelfs negatief zijn. Op het moment dat jij uit moet stappen vanwege onvoorziene omstandigheden verlies je een deel van je inleg. Traders gaan over het algemeen voor een winst van 10 procent per trade.

Share Button