Bedrijfsovername voorbereiden

De meeste bedrijfseigenaren denken er niet dagelijks aan hoe ze hun bedrijfsovername gaan regelen. Maar als ze met pensioen gaan of een andere richting op willen met hun leven is het belangrijk om je daarop te bezinnen. Onderwerpen als ‘hoeveel is het bedrijf waard’, ‘wie wil het kopen’ en ‘wil ik me er in de toekomst nog mee blijven bemoeien’ zijn zeer legitiem. Om niet te verdrinken in de verwarring die rondom een bedrijfsovername kan ontstaan is het verstandig om daarbij professionele ondersteuning te vragen. Dat kan bij bedrijventekoop.nl. Dat is een organisatie die al sinds 2002 bedrijfsovernames in goede banen leidt.

Hoeveel is het bedrijf waard

Bij de verkoop van een bedrijf is één van de belangrijkste vragen die van de verkoopwaarde. Als bedrijfseigenaar moet je de taxatie van de verkoopwaarde overlaten aan specialisten van bedrijventekoop.nl. Zij maken op basis van diverse factoren een reële inschatting van de verkoopprijs. Soms kan het nuttig zijn om die prijs nog niet naar buiten te brengen, maar het bedrijf eerst klaar te maken voor de verkoop. Dat wil zeggen dat er een optimalisering plaatsvindt van een groot aantal zaken met betrekking tot de bedrijfsvoering. Het bedrijf stijgt daardoor in waarde, zodat je een hogere verkoopprijs kunt vragen.

Aandacht voor duurzaamheid

Het is uiteraard afhankelijk van de bedrijfstak waarin je bedrijf actief is, maar het kan nooit kwaad om voorafgaand aan de bedrijfsovername een verduurzamingstraject op te starten. Dat betekent dat er naar milieuvriendelijke manieren van produceren wordt gekeken, naar de mate waarin het bedrijf een belasting vormt voor de omgeving, en naar de manieren waarop met energie wordt omgegaan. Een duurzame investering kan flink in de papieren lopen. Maar als dat op de juiste manier wordt gedaan, kun je een deel van die investering meenemen in de verkoopprijs. Je laat de nieuwe eigenaar dus meebetalen aan de verduurzaming van je bedrijf.

Andere manieren om het bedrijf klaar te maken voor verkoop

Naast een eventuele verduurzamingsslag is het ook van belang om de bedrijfsvoering te optimaliseren voorafgaand aan de bedrijfsovername. Daarbij moet je denken aan alle aspecten van de bedrijfsvoering. De administratie moet op orde zijn, er mogen geen belastingtechnische en juridische issues zijn, in financiële zin moet alles kloppen en het bedrijf moet organisatorisch en wat betreft management transparant zijn. Als dat het geval is stijgt de waarde van het bedrijf. De nieuwe eigenaar komt als het ware in een gespreid bedje en kan van daaruit de activiteiten voortzetten of uitbreiden.

Expertise inhuren

Een bedrijf verkopen doe je niet op je eigen houtje, zelfs als het om een klein bedrijf gaat, dat over wordt genomen door een familielid. De meeste bedrijfseigenaren hebben daar te weinig kennis van zaken over. Als een bedrijfsovername niet goed wordt geregeld is de kans aanwezig dat de oude eigenaar te weinig geld krijgt voor zijn bedrijf, of dat er na de overname allerlei zaken aan het licht komen, die tot conflicten kunnen leiden. Voor een gegarandeerd soepele bedrijfsovername is het goed om de hulp in te roepen van de specialisten van bedrijventekoop.nl.

 

Share Button