FNV wil dat pensioenfondsen uit fossiele bedrijven stappen

Bron
FNV

Het ledenparlement van de FNV heeft vrijdag 9 juni nieuw beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen aangenomen. Onderdeel daarvan is dat de vakbond Pensioenfondsen vanaf nu gaat bewegen hun miljarden aan beleggingen in de fossiele industrie van de hand te doen. De FNV heeft geen beslissende stem in pensioenbesturen, maar kan op die plek wel invloed uitoefenen.

Piet Rietman, penningmeester van de FNV is verantwoordelijk voor het pensioendossier. Hoewel hij veel fondsen al goede bewegingen ziet maken is het volgens hem hoog tijd voor een versnelling: ‘Al in 2016 hebben we de fondsen opgeroepen hun belangen in de fossiele industrie versneld af te bouwen. Grote fondsen als ABP en PME hebben die stap inmiddels gezet maar nog niet alle fondsen zijn zover. Dat is wel nodig want de klimaatcrisis bedreigt uiteindelijk íeders baan. De CO2-uitstoot moet omlaag, we willen niet de klimaatcrisis verergeren met het geld van deelnemers in de pensioenfondensen.’

Hoger rendement en kansen

Als de fondsen uit olie- en gas stappen hoeft dat geen rendement te kosten. Voor pensioenfonds ABP werd in 2021 al eens becijferd dat zonder fossiele beleggingen het vermogen hoger zou zijn geweest. Rietman voorziet zelfs dat de lange-termijn risico’s voor de beleggingsfondsen juist kleiner worden als ze hun beleggingen in olie- en gas van de hand doen: “De waarde en ook de beurswaarde van olie- en gasbedrijven hangt voor een groot deel af van de bewezen voorraden die ze nog in de grond hebben. Nu al is duidelijk dat door de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs een deel van die voorraden in de grond moeten blijven en daarmee op termijn weinig of niets meer waard zijn.”

Sociale transitie

Op dit moment beleggen pensioenfondsen nog miljarden direct in olie- en gasbedrijven en daar komt wat de FNV betreft dus zo snel mogelijk verandering in. In sommige sectoren is dat niet per se eenvoudig omdat de deelnemers soms zélf werkzaam zijn in de fossiele sector of daarvan afhankelijk zijn. FNV pleit daarom voor een sociale transitie, Rietman: ‘In veel bedrijfstakken zie ik al beweging maar niet elke sector kan eenvoudig mee, niet elke baan blijft behouden. Er gaan banen veranderen, verdwijnen en verschijnen. De werknemers die een fossiele baan verliezen moeten op weg geholpen worden naar een duurzame toekomstbestendige baan.”

Share Button