Liesbeth van der Kruit, directeur MVO Achmea: “We moeten meer doen dan alleen polissen verkopen”

Ze is al bijna tien jaar verantwoordelijk voor het MVO-beleid van Achmea en bij het Verbond is ze lid van de Issuecommissie Klimaat. Liesbeth van der Kruit weet intussen wel waar ze over praat als het over duurzaamheid gaat. “Het accent ligt vaak op ons beleggingsbeleid, maar duurzaamheid gaat over alles. Ook over de auto’s waar we in rijden.”

Toen Van der Kruit eind 2016 werd gevraagd voor de nieuwe Issuecommissie Klimaat twijfelde ze geen seconde. “Klimaatverandering is het belangrijkste maatschappelijke thema op dit moment, wereldwijd. Klimaatverandering is bedreigend, maar het biedt ons ook de kans om relevant te zijn voor onze klanten”, zei ze toen. Nu beantwoordt ze de vragen in het vijfde en laatste deel van de serie over duurzaamheid van het Verbod van Verzekeraars.

In een eerder interview zei u dat het klimaat ook kansen biedt, onder meer op preventiegebied. Staat u daar nog steeds achter?

“Volledig. Duurzaamheid gaat niet alleen over beleggen, maar daar worden wij wel altijd als eerste op aangekeken. En natuurlijk is ons beleggingsbeleid belangrijk, maar duurzaamheid gaat over veel meer. Wat doen we op preventief gebied met de klimaatverandering in ons eigen land? Hoe kunnen we onze klanten en onze medewerkers betrekken bij duurzaamheidsvraagstukken? Omdat we vaak gefocust zijn op het beleggingsbeleid vergeten we nog wel eens wat we in onze directe omgeving kunnen doen.”

Waarom zijn verzekeraars zo internationaal georiënteerd?

“Sinds het begin van het millennium is er een groeiende groep verzekeraars die met elkaar optrekt op het gebied van duurzaamheid. Dat doen ze via UNEP (het United Nations Environment Programme), zeg maar de duurzaamheidsafdeling van de VN. In 1992 is UNEP-FI opgericht. In eerste instantie met een bankengroep, omdat het besef groeide dat de banken nodig zijn om de verduurzaming te financieren. Later is de verzekeringsgroep gevormd en dat is een interessant internationaal platform waar de discussie over onze specifieke rol over de volle breedte wordt gevoerd. In 2012 hebben we de Principles for Sustainable Insurance (PSI) geïntroduceerd in Rio, waar alle grote Nederlandse verzekeraars bij zijn aangesloten. Ook het Verbond. Met die principles hebben we in internationaal verband de relevantie van verzekeraars weer op de kaart gezet. Hoe kunnen we verzekeringen bereikbaar maken en houden voor grote groepen mensen?”

Lees het hele interview hier.

Share Button