Ruim 1 miljard euro duurzaam belegd in België

Bron
TijdNet

Links


De obligatiefondsen die op de Belgische markt verdeeld worden, onttroonden vorig jaar de aandelenfondsen als belangrijkste belegging. Dat leren nieuwe cijfers van de Belgische vereniging van beleggingsfondsen (BVICB). De machtsovername vloeit voort uit de veel lagere belangstelling voor aandelen ten voordele van vastrentende effecten. De Belgische markt van beleggingsfondsen kromp vorig jaar met 11,2 procent tot 127,57 miljard euro.

De Belgische fondsenmarkt eindigde het zeer slechte beursjaar 2002 met een opsteker. Omdat de aandelenmarkten vanaf 9 oktober een remonte inzetten, slaagden de fondsen erin het vierde kwartaal alsnog met een lichte winst af te sluiten. Het fondsenvermogen in het vierde kwartaal groeide met 1,1 procent tot 127,57 miljard dollar. Daardoor blijft het verlies over heel 2002 relatief beperkt, rekening houdend met de gitzwarte beursmaanden in het derde kwartaal. Het vermogen van de beleggingsfondsen die in België verdeeld worden, daalde vorig jaar met 11,2 procent of 16,13 miljard euro.

De zwaarste klappen kregen de klassieke fondsen die beleggen in aandelen. Hun vermogen daalde in 2002 met 35 procent tot 24,24 miljard euro. Daardoor zakte het marktaandeel van de aandelenfondsen van 26 naar 19 procent. Meteen zijn de aandelenfondsen niet meer de belangrijkste investeringscategorie op de Belgische fondsenmarkt. Die eer is nu weggelegd voor de fondsen die in obligaties investeren. Die trokken vorig jaar hun marktaandeel op van 22,8 naar 25,2 procent, ook al stabiliseerde hun vermogen op 32 miljard euro.

De obligatiefondsen worden echter op de hielen gezeten door de klikfondsen of beleggingsfondsen met kapitaalbescherming. Die staan op een marktaandeel van 24,1 procent, versus 20,3 procent eind 2001. De klikfondsen waren in 2002 de absolute kaskraker. 75 procent van alle beleggingsfondsen die de banken vorig jaar lanceerden, waren klikfondsen. Dat hun vermogen toch niet spectaculair steeg, kwam omdat ook heel wat klikfondsen op eindvervaldag kwamen, zodat beleggers hun begininvestering (exclusief kosten) terugkregen.

Een andere publiekstrekker zijn de monetaire fondsen, die beleggen in deposito’s en kortlopende, vastrentende effecten. Ze trokken in 2002 hun marktaandeel op van 3,5 procent naar 4,9 procent. Hun vermogen steeg 25 procent tot 6,3 miljard euro.

De BVICB merkt ook op dat er vandaag in ons land voor 1,08 miljard euro ethische beleggingsfondsen verdeeld worden. Dat zijn fondsen die beleggen in bedrijven die op een milieuvriendelijke manier produceren, geen schadelijke producten (bv. nucleaire wapens) maken en de belangen van hun werknemers hoog in het vaandel dragen.

Share Button