Aanval ingezet op verkopers teakbelegging

Justitie vermoedt dat de grootste Nederlandse aanbieder van beleggingen in teakplantages illegaal producten verkoopt aan particulieren. Ook financiële toezichthouders pakken de branche momenteel hard aan.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt desgevraagd dat een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar marktleider Goodwood Investments na een aangifte van De Nederlandsche Bank (DNB).

Opsporingsambtenaren van de Fiod-ECD hebben twee weken geleden enkele verkopers en een boekhouder gehoord van het miljoenenbedrijf uit Hoofddorp.

Goodwood, dat in tien jaar euro 200 mln bij beleggers ophaalde, zou de regels hebben overtreden bij de verkoop van teakbeleggingen met een terugkoopgarantie. Volgens DNB zijn deze garantieproducten illegaal, omdat vergunningen bij aanbieders en prospectussen voor beleggers ontbreken.

Goodwood bestrijdt dit. ‘Toezichthouders hebben de producten jaren geleden al goedgekeurd’, aldus advocaat Guido Roth.

Ook financieel intermediair De Groene Spaaradviseurs bevestigt bezocht te zijn door Fiod-ECD. Directeur Hans Alphenaar: ‘Ik ben verbaasd over de inval, omdat we nooit eerder vragen kregen. Het is een storm in een glas water over een regeltje. Maar het optreden maakt wel de teakbranche stuk.’

De actie van justitie maakt onderdeel uit van een breed offensief tegen zogeheten niet-geregistreerde groenfondsen. Deze fondsen staan al jaren bloot aan kritiek vanwege dubieuze verkooptechnieken en de belofte van superrendementen. Groenfondsen adverteren in dagbladen en op websites. Volgens kenners zijn er nog steeds dubieuze aanbieders van teakbeleggingen die helemaal niet investeren en verdwijnen met het geld van beleggers.

Teakfondsen hebben euro 400 mln aangetrokken van Nederlandse particulieren, zo is de schatting van kenners. Ze staan nauwelijks onder toezicht. Toch treden de financiële toezichthouders momenteel hard op, vooral als het gaat om teakbeleggingen met een garantie.

Sommige aanbieders van teakbeleggingen lopen het risico niet aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Vorige week greep DNB in bij het fonds Eco-Sure. Via de rechtbank van Assen is een bewindvoerder aangesteld om te redden wat er te redden valt voor beleggers.

DNB heeft Goodwood, de grootste aanbieder in Nederland van teakbeleggingen, verboden om nog langer garantieproducten te verkopen. Het bedrijf zegt volgens de regels te opereren. Omdat het veel marktaandeel zou verliezen aan concurrenten, sleept Goodwood DNB dinsdag voor de rechter.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevestigt dat ook bij haar onderzoeken lopen. Namen wil een woordvoerder niet noemen. Een rondgang in de branche leert dat de AFM zeker drie aanbieders in het vizier heeft: Goodwood, Ecogarant en Ecodirect. De fondsen bestrijden regels overtreden te hebben.

Momenteel wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving voor de aanbieders van ‘beleggingsobjecten’.

Share Button