FairFin lanceert de Faire Geldwijzer

Bron
FairFin

De Faire Geldwijzer is een unieke dienst voor wie zijn geld wil plaatsen met aandacht voor mens en milieu. De Faire Geldwijzer maakt deel uit van de campagne Maak van je geld een superheld! van FairFin vzw.

Duurzaam sparen en beleggen zit in de lift. Triodos Bank en VDK Spaarbank, die zich op dat vlak profileren, mogen rekenen op een verhoogde aantrekkingskracht. De gelden op hun duurzame spaarrekeningen zijn aanzienlijk gestegen. Ook niet-bancaire initiatieven als Alterfin, die geld ophalen om te plaatsen in organisaties in het Zuiden, zien hun middelen mede dankzij een fiscale maatregel ten voordele van ontwikkelingsfondsen, aanzienlijk toenemen. Bovendien bieden bijna alle banken tegenwoordig beleggingsmogelijkheden aan die meer dan doorsnee oog hebben voor mens en milieu

Deze en andere initiatieven zijn echter niet voldoende gekend. Bovendien is de verstrekte info, voor wie er niet in thuis is, dikwijls onvoldoende duidelijk om het kaf van het koren te scheiden.

Maak van je geld een superheld
Je hoeft niet veel geld te hebben om van je geld een superheld te maken. Kiezen voor duurzaam investeren kan veilig en hoeft ook niet minder op te brengen.

Geïnformeerd zijn over wat je bank doet met je geld, is een heel belangrijke eerste stap. Op www.fairfin.be/mind-the-map kun je zien wat je bank met je geld doet. In welke mate ze bezig is met het financieren van de gewone economie of ook nog bezig is het traden van geld en wat het risico op schadelijke investeringen is.

Eens je bewust voor een bank gekozen hebt, sta je voor de keuze voor een product. Spaarrekeningen, beleggings- of verzekeringsproducten… De gelden ingezameld door al die producten liggen niet te slapen, er worden dingen mee gefinancierd. Het is mogelijk om te kiezen voor alternatieven die meer dan doorsnee dingen financieren die de samenleving op termijn nodig heeft.

Kijk, zonder bank!
Maar je hoeft zelfs geen bank binnen te gaan om duurzaam te investeren. Je kunt een lening geven aan een vriend die een bedrijf wil starten of een aandeel kopen van een coöperatie uit de sociale economie. Meer nog: je moet zelfs niet bij klassiek geld blijven om op een ethische manier om te gaan met geld. In steeds meer Belgische gemeenten vind je LETS-groepen en andere complementaire muntsystemen.

De Faire Geldwijzer biedt een website met achtergrond, gedetailleerde product-info en duiding. Starters kunnen terecht bij de Supergeld Starterskit. De Faire Geldwijzer biedt ook een helpdesk voor wie per mail bijkomende vragen wil stellen.

Share Button