Zo kun je op een simpele manier duurzaam beleggen

In klassieke beleggingsfondsen zien we nog vaak een aantal onethische bedrijven verschijnen. Beleggen in fossiele brandstoffen, bedrijven die milieu- of mensenrechten schenden of wapenbedrijven die aan dictators leveren, zijn niet ongewoon. Met het geld op je spaarrekening ondersteun je mogelijk dezelfde investeringen. Natuurlijk kan je je geld bijeensprokkelen, een bv oprichten en de wereld veranderen, maar dat is niet voor iedereen even realistisch. Je geld op een duurzame manier beleggen is dan wel weer interessant.

Investeer in een groen beleggingsfonds

Als je van beleggen geen kaas hebt gegeten en vreest dat je bank je spaargeld in allerlei onethische ondernemingen investeert, kan een groen beleggingsfonds een goed idee zijn. Bij een groen beleggingsfonds staat een fondsbeheerder aan het roer die alle beslissingen neemt. De beheerder denkt daarbij niet alleen na over ethische keuzes, maar zal daarnaast ook winst genereren. Het investeren via groenproducten heeft als voordeel dat je ook nog eens een fiscaal voordeel geniet. Dit voordeel bestaat uit een besparing op de vermogensrendementsheffing en uit een heffingskorting van 0,7%.

Het is wel zo dat groene beleggingsfondsen niet altijd open zijn voor nieuwe beleggers. Het geld wordt nu eenmaal niet alleen in groene aandelen geïnvesteerd, maar ook in duurzame projecten. En daar zijn er niet altijd voldoende van. Bovendien wordt het project ook altijd ethisch gescreend en dat kan even duren. Daardoor moet je soms even wachten tot er opnieuw een groen beleggingsfonds open is voor nieuwe beleggers.

Duurzame aandelen aanschaffen

In bovenstaande situatie laat je de beslissingsbevoegdheid aan een ander over. Sommige beleggers houden liever zelf de touwtjes in handen, bijvoorbeeld omdat hun duurzaamheidseisen hoger liggen of omdat ze tegelijk de winst willen maximaliseren. Dan kan je natuurlijk zelf aan de slag en zelf aandelen analyseren. Een handige tool is de ESG-analyse van Morningstar. Morningstar analyseert aandelen op drie punten: E (environment of milieu), S (social of maatschappelijk) en G (governance of goed ondernemingsbestuur). Op basis van de ESG-analyse door Morningstar vind je al snel een aantal groene aandelen. Daarnaast moet je je natuurlijk nog altijd vergewissen van de financiële situatie en moet je eventueel ook rekening houden met het valutarisico. Maar dat geldt natuurlijk voor alle aandelen. 

Investeren in duurzame start-ups 

Je hoeft niet altijd naar de beurs te trekken om duurzaam te beleggen. Er zijn meer dan voldoende ondernemers die een duurzaam bedrijf starten en nog op zoek zijn naar investeerders. Dit kan dan een lening zijn, maar je kan ook eigenaar worden van je eigen set aandelen. Dit houdt natuurlijk meer risico’s in omdat je zelf onderzoek moet verrichten en het financieel plan moet bestuderen. Bovendien moet je zelf voor risicospreiding zorgen.

Investeren in een duurzame coöperatie

Ten slotte is het mogelijk om rechtstreeks in een duurzame coöperatie te investeren. Lokaal zijn er vaak een aantal energiecoöperaties waarbij het geld wordt verzameld om zo zonnepanelen te plaatsen op het dak van de basisschool of om een windturbine te plaatsen. Op die manier draag je eveneens bij aan een groenere wereld terwijl de effecten lokaal zichtbaar zijn.

Share Button