Duurzaam is het nieuwe normaal aan het worden

Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker aan het worden is, alles wat je leest gaat tegenwoordig over duurzaamheid. Hoe zit dat eigenlijk met je beleggingen? Duurzaamheid in combinatie met beleggen is in het verleden wel eens vergeleken met gezond eten: erg verstandig maar wellicht minder lekker. Maar net zoals gezond voedsel het qua aantrekkelijkheid nu vaak wint van fast food, is toekomstgericht beleggen bezig met een inhaalslag. Duurzaam wordt het nieuwe normaal.


Als we kijken naar duurzaam beleggen kunnen we nooit zeggen dat je 100% goed bezig bent. De reden hiervoor is dat er niet één standaard is die bepaalt wat duurzaam, goed, verantwoord of groen beleggen inhoudt. Wel zijn er internationale overeenkomsten en verdragen waar beleggingshuizen en banken zich gezamenlijk aan committeren als ze duurzaam willen zijn.

Wat is goed genoeg?
Er is ontzettend veel keuze in het samenstellen van een beleggingsportefeuille. De fondsmanager selecteert in veel gevallen aandelen of bedrijven op basis van een aantal principes. De ESG factoren zijn de laatste jaren zwaarder gaan tellen bij deze fondsselecties. Er is een scoresysteem van het onderzoeksbureau MSCI ESG Research. Ondernemingen kunnen hier beoordelingen halen variërend van triple A (AAA) naar triple C (CCC). Tijdens deze beoordelingen wordt gekeken naar klimaatgerelateerde zaken of het betalen van leefbaar loon aan de werknemers.

Moraal is belangrijk
Een belegger bepaalt zelf zijn of haar investment beliefs, noem het een beleggingsmoraal. Die is vanzelfsprekend voor iedere belegger anders. Als je in een beleggingsfonds belegt, beleg je onderliggend in een groot aantal zeer verschillende bedrijven. Vanuit het oogpunt van spreiding en risicomanagement is dat een goede zaak. Als je ze individueel langs de meetlat wilt leggen, bijvoorbeeld op duurzaamheid, is dat lastiger.

Saai is het nieuwe sexy
Er is een groeiend besef dat niet-duurzaam ondernemen, en dus ook niet-duurzaam beleggen, geld gaat kosten. MVO-Nederland roept het kabinet al op om maatschappelijke schade uit te gaan drukken in geld. Het lijkt logisch dat er op termijn vanuit de overheid een CO2 -belasting wordt opgelegd. Een portefeuille vol milieubelastende bedrijven wordt dan snel minder winstgevend.

Bij Evi van Lanschot willen ze op termijn de CO2-uitstoot van al portefeuilles kunnen vaststellen, zodat in de loop der jaren beter te zien is of het de goede kant op gaat en in welk tempo. Hierbij komt het goed uit dat saai het nieuwe sexy is, want je begrijpt dat het nalopen van talloze bedrijven en het ranken en scoren daarvan niet het boeiendste verjaardagsverhaal oplevert. Maar dit soms taaie werk is belangrijk voor een eventuele ambitie van een bedrijf. Beleggen is namelijk een lange termijn nemen om vermogen op te bouwen. En dat kost ook tijd, zeker als je het goed wilt doen. 

Share Button