Angst voor omvallen teakfondsen

‘Unieke formule om te investeren in duurzaam groen. Uw (jaarlijkse) rendement van 12,4% maandelijks in uw handen!’

De homepage van Groenewoud Bosbouwprojecten klinkt veelbelovend. Speciaal voor mensen die ‘sociaal-maatschappelijk’ willen ondernemen en zoeken naar ‘zekerheid en veiligheid’ biedt Groenewoud ‘unieke groene participaties met een hoog, realistisch eindkapitaal’ én ‘harde garanties’.

Groenewoud is een van de tientallen aanbieders van ‘groene beleggingen’ op internet. Investeren in teak in Costa Rica en Brazilië wordt als een interessante belegging gezien. Veel particulieren vallen voor deze goudgerande beloftes over teakplantages. Ze weten vaak niet dat er nauwelijks toezicht is op de branche. Bovendien is een lange adem vereist. Pas na circa twintig jaar zijn de teakplantages rijp voor de kap en wordt er uitgekeerd.

‘Beleggers betalen veel te veel voor teakprojecten’, zegt Anton Greefhorst die wekelijks een financieel product onderzoekt en erover publiceert. ‘Beloofde rendementen kunnen niet waargemaakt worden. De risico’s zijn erg groot. Garanties zijn waardeloos als een bedrijf er slecht voor staat. En dat is vaak het geval.’ Volgens Greefhorst strijken verkopers ‘enorme commissies’ op.

Zeker is dat beleggers op hun hoede moeten zijn bij deze producten. Sommige aanbieders steken de inleg in hun zak en verdwijnen naar een tropisch eiland. Een rondgang in de branche leert dat dit nog altijd gebeurt, ondanks het feit dat al jaren wordt gewaarschuwd voor ‘cowboys’. Namen van dubieuze fondsen die nooit bomen planten worden zo uit de mouw geschud.

Veel aanbieders zeggen hun best te doen om transparant over te komen en de belangen van beleggers te waarborgen. Ze hopen volgend jaar een vergunning te krijgen en balen dat de sector opnieuw in het verdomhoekje zit.

Goodwood Investments ziet zichzelf als zo’n professioneel bedrijf. Op de homepage heet oud-minister Gerrit Braks beleggers welkom. Hij is voorzitter van de raad van advies van Floresteca, het bosbouwbedrijf waarin Goodwood investeert. ‘De Cost gaet voor de Baet uyt’, beleert hij. Je eerst moet investeren om winst te maken.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft minder vertrouwen in Goodwood en meent dat de grootste Nederlandse aanbieder van teakbeleggingen de regels omzeilt, zo blijkt uit het dossier dat in bezit is van deze krant. Veel partijen krijgen het nu alsnog aan de stok met de AFM en DNB omdat ze een garantie inbouwen in hun product.

‘We letten op partijen die hoge rendementen bieden met teakbeleggingen in combinatie met een garantie’, zegt een woordvoerder van de AFM. ‘Dit soort producten heeft veel weg van een effect.’

Bij de verkoop van effecten is een prospectus noodzakelijk. En die krijgen teakbeleggers vaak niet. Dat zou de verkoop van deze garantieproducten illegaal maken.

DNB heeft justitie ingeschakeld omdat Goodwood de Wet Toezicht Kredietwezen (WTK) zou overtreden. Gevreesd wordt dat Goodwood dingen belooft die het misschien niet kan waarmaken. Het bedrijf heeft de verkoop van garantieproducten eind december gestaakt vanwege het DNB-onderzoek. Circa 8400 beleggers waren toen al voor euro 80 mln ingestapt.

Goodwood kan moeite krijgen om aan zijn verplichtingen te kunnen vanwege het verkoopverbod en het risico dat beleggers gebruik gaan maken van hun garantie.

Goodwood is verbolgen over het optreden van DNB. Het bedrijf zegt alle producten voorgelegd te hebben aan de financiële toezichthouders DNB en AFM. ‘Ze gaven groen licht voordat de producten in de markt zijn gezet’, aldus advocaat Guido Roth die Goodwood bijstaat. Morgen sleept hij DNB voor de rechter om het verkoopverbod van tafel te krijgen. De advocaat vraag zich bovendien af of een toezichthouder zomaar zijn mening mag bijstellen.

Goodwood is niet de enige partij die problemen heeft met toezichthouders. Ecodirect en Ecogarant worden onderzocht door de AFM vanwege hun garantieproducten.

‘De AFM heeft vorige maand gevraagd op welke wijze we onze producten in de markt zetten’, zegt Frans Bon van Ecodirect. ‘Ze denken ten onrechte dat we de regels overtreden. We hebben 8000 pagina’s ingeleverd bij de AFM. Wij willen het goed doen. We hopen een vergunning te krijgen als de wetgeving wordt aangescherpt.’

Volgens Popko van der Molen van Sicirec ‘voeren toezichthouder en justitie momenteel de druk op in de teakbranche’. Via Sicirec kunnen beleggers participaties verhandelen. Van der Molen: ‘Veel bedrijven maken gebruik van de gaten in de wet om snel rijk te worden. Ze steken enorme bedragen in marketing om veel geld binnen te halen. Het is goed dat het kaf van het koren wordt gescheiden.’

Share Button