4 manieren om uw geld duurzaam te beleggen

Stel u heeft een mooie som geld verkregen uit een erfenis, of misschien wel een grote prijs gewonnen in een loterij, weet u wat u het beste kunt doen met dit geld? U kunt uiteraard het geld gewoon op een spaarrekening op de bank zetten maar dat brengt op dit moment niets tot heel weinig op. Sterker nog de kans dat u over dit geld moet betalen is vandaag de dag zelfs aanwezig. Uw geld beleggen kan in zo’n geval een veel betere optie zijn. Maar hoe werkt beleggen en waarin kunt u het best beleggen? We nemen een aantal opties met u door.

Beleggen in aandelen

Een hele populaire manier om geld te beleggen is nog altijd om aandelen te kopen. Economisch gezien wordt u doordat u aandelen heeft voor een deel mede-eigenaar van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Als aandeelhouder heeft u recht op een deel van de winst van dat bedrijf. Dit wordt uitbetaald in de vorm van een dividend. Aandelen tussentijds verkopen kan ook zeer lucratief zijn als het aandeel een hogere waarde heeft bereikt. Wilt u bij het beleggen in aandelen de duurzaamheid in de gaten houden? Kies dan voor bedrijven die meewerken aan een beter milieu bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie. 

Beleggen in obligaties

Uw geld beleggen in obligaties is een bekende vorm van geld beleggen. Obligaties worden uitgegeven door bedrijven om een grote som geld te kunnen lenen. Het beleggen in obligaties kent minder risico dan beleggen in aandelen, maar vaak is het rendement ook beduidend lager. Een obligatie heeft een vooraf vastgestelde looptijd waarbij er periodiek een rentebedrag wordt uitgekeerd. Aan het einde van de looptijd ontvangt u het ingelegde geld weer terug. In tegenstelling tot aandelen bent u hier geen mede-eigenaar maar verschaft u het bedrijf eigenlijk een lening die met rente wordt terugbetaald. Ook bij het beleggen in obligaties kunt u eenvoudig de duurzaamheid ervan in de gaten houden. Kies bewust niet voor bedrijven die de natuur belasten of niet investeren een schone toekomst.

Beleggen in edelmetalen

In plaats van aandelen of obligaties kunt u ervoor kiezen om te beleggen in edelmetalen. Dat kunnen zilveren munten zijn of goud baren. Ook platina en palladium zijn populaire edelmetalen voor beleggers. Voordeel van het beleggen in edelmetalen is dat edelmetalen altijd hun waarde behouden. Beleggen in edelmetalen levert u geen rente of dividend op. Goud en zilver hebben altijd een prijs, 24 uur per dag, wereldwijd en in elke soort valuta. De zilverprijs wordt beïnvloed door verkopers en kopers van zilver op de wereldmarkt. Andere factoren die invloed kunnen hebben op de prijs van edelmetalen zijn de waarde van de Amerikaanse Dollar, geopolitieke invloeden, deflatie en de wereldeconomie. Omdat zilver en goud grondstoffen zijn die rechtstreeks uit de natuur komen, is het beleggen in edelmetalen een zeer duurzame belegging. Bij het productieproces van goud en zilver worden overigens weinig belastende werkzaamheden verricht, heel anders dan bijvoorbeeld de oliewinning.

Beleggen in cryptomunten

U heeft vast ook al van bitcoins gehoord. Bitcoins zijn zogenaamde cryptomunten. Deze munten bestaan alleen digitaal en u kunt ze dus niet fysiek in uw hand houden. Bitcoins zijn en blijven uitermate populair maar zijn helaas ook erg duur om te kopen. De prijs voor één bitcoin kan oplopen tot wel € 5000-. Behalve bitcoins kennen we ook andere cryptomunten als Dash, Cardano, Stratis, Ethereum, Qtum of Neo. Cryptomunten kunt u aankopen via een Nederlandse cryptocurrency exchanger zoals livebit of bitfavo. Wilt u een grotere en internationale cryptocurrency broker dan kunt u denken aan bedrijven als Coinbase of Binance. Nadeel van het beleggen in cryptomunten is dat de waardes nog steeds zeer instabiel zijn. Bovendien kunt u niet overal betalen met cryptomunten en als dat wel zo is heeft u altijd de toegang tot uw wallet nodig.

Share Button