6 maanden PlusPlus: zo investeren we in impact

Bron
PlusPlus

Partner

Afgelopen weekend bestond PlusPlus een half jaar. Tijd om de cijfers er eens bij te pakken. Wat hebben we met elkaar bereikt? Wat gaat er goed? Waar hebben we nog een weg te gaan? We zijn daar graag open over.

Ben je nieuw hier? Dan leg ik graag ons platform uit. Op PlusPlus delen mensen zoals jij en ik onze kansen met ondernemers in de agrarische en voedselsector in ontwikkelingslanden. Omdat die sectoren zorgen voor de meeste banen in ontwikkelingslanden, maar ook vanwege hun impact op voedselzekerheid. Om die impact te kunnen maken, hebben deze talentvolle ondernemers kapitaal nodig. Bijvoorbeeld voor het voorfinancieren van zaden, kunstmest of werkkapitaal. En daar komen jij en ik in beeld. Wij geven ons geld betekenis via deze ondernemers. Hoe het exact werkt leggen we hier uit.

Hebben ze dan geen banken daar? Jawel, maar de meeste ondernemingen in de sector zijn klein en informeel. 95% van de boeren heeft bijvoorbeeld minder dan 2 hectare grond, legt professor Ruerd Ruben van de Wageningen Universiteit uit in onderstaand te bekijken masterclass. Lokale banken en internationale investeerders lopen deze mooie bedrijven voorbij. Te risicovol en vooral teveel werk waar ze te weinig mee kunnen verdienen. Ze zoeken liever investeringen waar zij relatief grote bedragen kunnen beleggen. Lekker efficiënt. Maar ook met weinig impact.

De oplossing: toegang tot financiering

De oplossing om toch een verschil te kunnen maken is eigenlijk simpel: het toegankelijk maken van financiering voor deze kleine en middelgrote agrarische bedrijven. Wij kijken daarbij vooral naar bedrijven die op een milieuvriendelijke en klimaatneutrale manier voedsel produceren en daarmee bijdragen aan voedselzekerheid en meer banen voor mensen in armoede. Hiervoor werken we nauw samen met de lokale mensen van ontwikkelingsorganisaties Cordaid en Solidaridad. Zij kennen de ondernemers waarin we investeren.

6 maanden PlusPlus in 6 impactcijfers

Vanaf het begin hebben we gezegd: PlusPlus gaat ALLEEN om impact. We keren dus geen financieel rendement uit aan deelnemers. Maar hoeveel impact maken we dan? En zijn we daar tevreden mee? Om daar iets over te zeggen, meten we aan de hand van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Laten we eens kijken naar 6 impactdoelen waar we de afgelopen 6 maanden aan hebben gewerkt.

Doel 1: Geen armoede

Het eerste doel is om in 2030 armoede de wereld uit te helpen. Geen gemakkelijke opgave, en het gaat ook zeker niet lukken met PlusPlus alleen. Maar we kunnen er wel onze verantwoordelijkheid voor nemen en onze bijdrage aan leveren. En dat doen we met verve.

In ons eerste half jaar hebben we samen met alle PlusPlussers € 240.000 geïnvesteerd in 7 verschillende ondernemingen. Van Indonesië tot Kenia. Via hen hebben meer dan 4000 boeren hun inkomen zien verbeteren. Dat is een impact waar we trots op zijn, maar waarvan we ook erkennen dat het lastig is om te kwantificeren. Hier willen we nog meer zicht op krijgen de komende tijd.

Doel 2: Geen honger

In de eerdergenoemde masterclass, schetst professor Ruerd Ruben van de Wageningen Universiteit heel helder hoe de groeiende wereldbevolking en de trend van verstedelijking de problemen van honger vergroten: “Hoe meer mensen er zijn en hoe meer daarvan in steden gaan wonen, hoe belangrijker het is dat de agrarische sector niet alleen voor zichzelf produceert, maar ook voor de voedselvoorziening van de stedelijke bevolking. Het verbouwen van voedsel voor de markt wordt dus steeds belangrijker.”
Om dit te bereiken moeten er meer boeren komen of de bestaande boeren moeten meer en hogere kwaliteit kunnen oogsten. Met de € 240.000 die we tot nu toe hebben geïnvesteerd, hebben meer dan 1250 boeren via onze ondernemers kennis vergaard over duurzame voedselproductie en 900 van hen zien een directe impact op de hoeveelheid en kwaliteit ananassen, cacaobonen, aardappels en maiskolven die ze oogsten. Ook hierin willen we eerlijk zijn: hoeveel meer ze precies oogsten is niet altijd goed te meten. Werk aan de winkel dus.

Doel 5: Gendergelijkheid

We zien een duidelijk beeld dat vrouwelijke ondernemers op ons platform sneller gefinancierd worden. Het is onmiskenbaar een belangrijk onderwerp. En terecht: maar liefst 1 miljard vrouwen leven buiten het formele financiële systeem en 80 procent van de door vrouwen geleide bedrijven krijgen niet het kapitaal dat ze nodig hebben. Dit komt wereldwijd neer op een financieringstekort van 1,7 miljard dollar.
Tot nu toe waren 2 van de 7 ondernemingen op PlusPlus geleid door een vrouw. Dat is een krappe 30%. Maar we hebben goed nieuws: want er komen binnenkort nieuwe vrouwelijke ondernemers bij en onze deal originators houden hun ogen open om meer vrouwen aan te sluiten!

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Banen zijn dé manier om bij te dragen aan een groeiende economie. En het MKB is dé motor voor banen in ontwikkelingslanden. Maar hoeveel banen hebben we dan gecreëerd? Dat is lastig om exact te zeggen. We weten dat we bij de 7 ondernemingen die we hebben geholpen 26 directe arbeidsplaatsen mogelijk hebben gemaakt. Gemiddeld bijna 4 nieuwe mensen per bedrijf dus, en 1 nieuwe baan op elke 9000 euro.
Dat is op zich best mooi, maar voelt tegelijk als een druppel op een gloeiende plaat. We weten dat er miljoenen mensen zijn die zonder werk zitten. Onze ambitie is dus veel groter en we denken ook dat we indirect meer banen hebben gecreëerd, bijvoorbeeld bij de 4000 boeren die we hebben bereikt via onze ondernemers. Door de inkomens van deze boeren te vergroten, weten we in ieder geval dat onze impact op de economische groei verder gaat dan de 26 nieuwe banen.

Doel 10: Minder ongelijkheid

Ondernemer Ruud Bijl verwoordde het prachtig in het interview dat we met hem hadden. En we horen het van veel mensen die we spreken. Via PlusPlus delen we onze kansen met talentvolle ondernemers aan de andere kant van de wereld. We zijn niet beter dan zij, maar zijn ons ervan bewust dat we behoren tot het rijke deel van de wereld. Dat besef alleen al zorgt voor minder ongelijkheid. Maar we put our money where our mouth is. Dat we in de eerste 6 maanden al zoveel geld konden investeren, laat zien dat onze uitleners serieus bijdragen aan meer gelijkheid en dat de potentie van initiatieven als PlusPlus enorm is.

Doel 17: partnerships

Het geheel is meer dan de som der delen, leerde ik ooit. 1 Plus 1 kan zomaar 3 worden, en 1 Plus 1 Plus 1 wordt ineens 10 als we samenwerken met ontwikkelingsorganisaties, grote bedrijven en particuliere spaarders en beleggers. We zijn daarom trots op onze founding partners: Lendahand, Cordaid, Solidaridad en Truvalu. Maar ook op organisaties als de Nationale Postcode Loterij, Achmea en de Wereldwinkels, waarmee we samen optrekken voor meer gelijkheid en minder armoede. En natuurlijk zijn we enorm trots op alle 400 mensen die we in de eerste 6 maanden van plusPlus mochten verwelkomen.
Geweldig om dit met elkaar te doen en zoveel enthousiasme tegen te komen. Maar we beseffen: wij zijn met elkaar slechts de enablers, de mensen die de randvoorwaarden mogelijk maken. De grootste helden in ons gezamenlijke avontuur en onze belangrijkste partners zijn onze ondernemers. Zij maken de echte impact!

Werk jij mee aan deze mooie doelen? Maak vandaag nog je account aan! Hier leggen we uit hoe dat werkt.

 

Share Button