‘Carbon Equity mikt op tienduizenden kleine investeerders’

Klimaatinvesteringsplatform Carbon Equity moet de komende tien jaar doorgroeien van 150 miljoen euro geïnvesteerd vermogen naar 10 miljard euro. Om dat te bereiken, richt het fonds zich ook op zoveel mogelijk kleine investeerders, liefst tienduizenden. Dat vertelde Carbon Equity-oprichter Jacqueline van den Ende in deze aflevering van de podcast Doorzetters van Ruud Hendriks en Richard Bross.

In de wekelijkse podcast van Hendriks en Bross staat altijd één gast centraal, die iets kan vertellen over ondernemen in de wereld van tech, crypto, startups en scale-ups. Deze keer was dat Jacqueline van den Ende. Twee jaar geleden heeft ze alles omgegooid en Carbon Equity opgericht, een klimaatinvesteringsplatform dat investeert in startups en scale-ups die klimaatproblemen kunnen oplossen. In minder dan twee jaar is er meer dan 150 miljoen euro via Carbon Equity geïnvesteerd.

“Ik zie twee verschillende soorten investeerders bij Carbon Equity. Sommige investeerders willen hun geld met impact aan het werk zetten. Dat kunnen ze bij een grootbank als ABN Amro niet en daarom stappen ze over naar ons. Andere investeerders vinden daarentegen klimaattechnologie momenteel een zeer belangrijk macro-economisch thema en kiezen daarom voor ons”, zegt Jacqueline.

De vader van Jacqueline, Kees, heeft 25 jaar voor olie- en gasbedrijf Shell gewerkt. “Ik ben hierdoor in allerlei olielanden opgegroeid. Mijn vader heeft op een gegeven moment het licht, qua klimaat, gezien en heeft toen een driedaagse klimaatconferentie georganiseerd. Ik vind het supertof dat hij dat toen heeft gedaan.”

Eén van de inspiratiebronnen van Jacqueline is Al Gore, de voormalige Amerikaanse vice-president. “Hij heeft zijn platform gebruikt om echt een stem te hebben en ik denk dat hij dit thema op de agenda heeft gezet. Sinds zijn film ‘The Inconvenient Truth’ ben ik bewust met klimaatverandering bezig.”

Volgens Jacqueline is Carbon Equity niet een investeringsfonds, maar meer een platform, waarop investeerders toegang krijgen tot fondsen. “Het is een soort luchtbrug van kapitaal via fondsen richting baanbrekende en impactvolle techbedrijven. Voor die particulieren willen we de instap straks zo laag mogelijk houden. Dus democratiseren. De instapdrempel is nu honderdduizend euro. Hopelijk wordt dat vanaf juli 25.000 euro”, zegt Jacqueline.

Carbon Equity is ook internationaal actief. “We hebben investeerders vanuit landen als Mexico en Singapore en hebben nu ook mensen in België zitten. Zodra we de AFM-licentie binnen hebben, gaan we in heel Europa starten.”

Het platform zit nu op ongeveer 150 miljoen euro geïnvesteerd kapitaal in de afgelopen twee jaar. “Maar wij mikken op 10 miljard euro geïnvesteerd vermogen in de komende tien jaar. We willen dat tienduizenden investeerders zich bij ons aansluiten. Ik heb liever duizend investeerders dan één pensioenfonds. Het zou kunnen dat we in de toekomst naar een instapdrempel van duizend euro gaan, waardoor we misschien ook aantrekkelijker voor jongeren worden.”

Share Button